- Oglaševanje -

Kopriv se drži slab sloves zaradi njihove pekoče posebnosti, a tudi dober, ko beseda nanese na zdravje

Po eni strani se nad njimi hudujemo, po drugi pa jih cenimo. Zapečejo ob dotiku, z zaužitjem pa zdravijo. V obdobju moderne znanosti so ta dognanja tudi znanstveno potrjena in zato toliko bolj pomembna tudi za tiste, ki se jim zdi, da se je znanje prednikov rojevalo bolj iz pomanjkanja in vraževerja.

Kopriva počasi, a zanesljivo, krepi svoj položaj tudi v kulinariki in na policah z zdravo prehrano. Vse več ljudi se zaveda njenih zdravilnih lastnosti in je ne enači več z nadležnim plevelom. Ali ste vedeli, da je kopriva v podobi škropiva odlična pri spopadu z najrazličnejšimi škodljivci in boleznimi, spodbudno vpliva celo na zdravo rast in razvoj sosednjih rastlin?

[quote style=”style-1″]Najboljše koprive nabiramo spomladi[/quote]

Znano je, da koprive vsebujejo precejšnjo količino vitamina C, kalcija, v njej pa se nahajajo tudi minerali, ki jih marsikje drugje praktično ne najdemo.

- Oglaševanje -

Kopriva je tudi polna klorofila, flavonoidov in vitaminov B-kompleksa. Vse našteto pa vodi do spoznanja, da so koprive uporabne na ogromno področjih.

čaj iz kopriv
Čaj iz kopriv

Za kaj se uporablja kopriva?

Uporabljamo jo proti različnim alergijam, artritisu, slabokrvnosti, za čiščenje jeter, lepšo kožo in lase (najdemo jo v šamponih) in še za marsikaj drugega. Iz kopriv se kuhajo čaji, zlahka pa zamenjajo tudi špinačo. Je rastlina, ki je vsem na dosegu roke, le najbolje ni po njej posegati z njo. Čaj iz kopriv je izredno koristen za hujšanje in se pripravlja iz posušenih kopriv.

Namig za v kuhinjo: iz kopriv je moč pripraviti izvrstno juho ali pa denimo pito iz kopriv.

Deli s prijatelji

- Oglaševanje -