Ko napade zidna plesen!

Dom in vrt

zidna plesen

Zidna plesen ni le neprijetna na pogled pač pa tudi zdravju škodljiva zato se je znebite čimprej!

Če ste se znašli v situaciji, ko je na stenah kopalnice ali katerega od drugih prostorov pognala zidna plesen, nikar ne omahujte pri odpravljanju te nadloge. Zidna plesen se pojavi v prostoru kjer je veliko vlage in zelo malo, ali skoraj nič, prezračevanja. Tako je znano, da se plesen pojavi za pohištvom in elementi, ki niso dvignjeni od tal, za posteljami in v vogalih kopalnice.

Če imate manjšo spalnico v kateri spita dva se zavedajte, da z dihanjem ponoči v zrak izločita kar nekaj vlage, potem je tu še morebitno zalivanje rož in vplivi od zunaj, ki ob pomanjkljivem prezračevanju hitro vodi v nastanek zidne plesni.

Zidna plesen je nevarna zdravju!

Če ste doslej menili, da zidna plesen ni nevarna in se jo samo obriše z vlažno krpo, pomislite še enkrat. Zidna plesen povzroča najrazličnejše oblike alergij, še posebej nevarna pa je pljučnim bolnikom in bolnikom, ki prestajajo terapije pri zdravljenju raka in drugih avto-imunskih bolezni.  Plesen sestavljajo mikroskopsko majhne glive, ki se medsebojno vežejo v nitkaste oblike, imenovane hif.

Vedeti je treba, da plesen pri nastajanju tvori različne toksine, ki so človeku zelo nevarni

Pri večjih količinah teh toksinov v prostoru lahko pride do glavobola, vrtoglavice, povišane telesne temperature in tudi slabosti. Plesen lahko poškoduje tkiva pljuč kjer nastanejo brazgotine, napade pa tudi srčno-žilni sistem.

Zakaj nastane zidna plesen?

V večini primerov nastanku zidne plesni botruje nepravilna gradnja zaradi katere pride do tako-imenovanih toplotnih mostov. Slaba izolacija, fasada, neprimerna okna, premalo zračenja, … Potem pa so tu seveda še morebitna razlitja, počene cevi za vodo in podobno. Vse to so lahko razlogi za nastanek zidne plesni.

Ali ste vedeli, da povprečna 4 članska družina na dan “pridela” kar do 15l tekočine?! 

K nabiranju vlage v stanovanju pripomore celotna družina. Pa poglejmo od kod vse izvira vlaga:

  • dihanje,
  • kuhanje,
  • zalivanje rož,
  • pranje in sušenje perila,
  • pomivanje posode, …

Kako odpraviti zidno plesen?

Zidne plesni se lahko lotimo na več načinov, še najbolje pa je, če do nje sploh ne pride. Če pa že, potem pa je vsekakor potrebno čimprej v boj zoper njo.

via GIPHY

    • FIZIČNO ODSTRANJEVANJE ZIDNE PLESNI – v tem primeru bo potrebno v nabavo in sicer boste potrebovali poseben preparat za uničevanje zidne plesni. Tega boste dobili v vsaki bolje založeni trgovini za dom in vrt. Pred pričetkom dela vsekakor preberite navodila za uporabo, se ustrezno zaščitite (maska, rokavice) in se lotite odstranjevanja. Kljub začasnemu uspehu pa se ne veselite prezgodaj. Če ne boste odpravili tudi samega vzroka za odpravo plesni, se bo le ta skozi čas vrnila nazaj.

 

    • ODSTRANJEVANJE PLESNI Z RAZLIČNIH MATERIALOV – plesen se ne nabira samo na steni pač pa tudi v fugah ploščic, na steklu in lesu. Za vsak material je potrebno k reševanju pristopiti ločeno in uporabiti čistila, ki so namenjena tem površinam.

 

  • ODPRAVA POMANJKLJIVOSTI – to lahko pomeni zamenjavo/popravilo oken, izolacije, fasade, vgradnjo prezračevalnega sistema, ogrevanje in podobno.

Če ste v stanovanju pravkar opravili s prenovo, gradnjo ali beljenjem boste morda morali razmisliti o alternativah. V teh primerih lahko najamete tudi prav poseben razvlažilec za zrak, ki vsak dan iz prostora odstrani pravzaprav neverjetne količine vlage. To seveda vidite, ko izpraznite rezervoar z nabrano tekočino.

https://www.youtube.com/watch?v=a0SIjvVU1YM