5 korakov do boljšega počutja!

Lepota in Zdravje

5 trikov za boljše počutje

Tu so bolj sivi jesensko-zimski dnevi, ki so že sami po sebi utrujajoči. Potem je tu še služba, stres, … Preverite 5 korakov do boljšega počutja!

V teh mesecih nam vsem kronično primanjkuje energije, nimamo pretirane  volje do dela in se včasih smilimo sebi. Rešitve iščemo na spletu in se sprašujemo kaj je narobe z nami. Največkrat bi radi enostavno pojedli kakšno čudežno tabletko, ki bi rešila vse naše težave. Ob tem pa pozabljamo, da smo za počutje v prvi vrsti odgovorni sami in, da je rešitev precej enostavna in dostopna.

1. Gibanje na svežem zraku

Eden od ključnih dejavnikov našega počutja je gibanje. Od tega je odvisno ali smo čez dan dobre volje in čistih misli ali pa zamorjeni in brezvoljni. Že dobre pol ure nekoliko hitrejše hoje bo zadostovalo, da se bomo nemudoma počutili bolje. Misli se bodo razjasnile in telo nam bo sporočilo, da je napolnilo baterije. Ni časa za odhod v naravo? Pozabite na dvigalo, pojdite po stopnicah. Domov pojdite po daljši poti in si oglejte kakšno izložbo več.

Delate za računalnikom? Na 20 minut za par sekund poglejte skozi okno in poiščite neko oddaljeno točko, da oči ne pozabijo gledati na daleč. Ob neprekinjenem gledanju v računalniški zaslon premalokrat zapremo veke in posledično izsušujemo oči. Tako doma kot v službi si vzemite 10 ali 15 minut za telovadbo. Razmigajte se, opravite nekaj vaj za hrbtenico, še posebej, če pri delu sedite. V življenje povabite jogo!

2. Zdrava prehrana

Če jutro pričnemo z zdravim zajtrkom in si v službi privoščimo malico, kak kos sadja, pri kosilu nadaljujemo z razumno porcijo testenin, ribe ali solate in večer končamo z lahkim obrokom, se bo zgodilo naslednje. Zjutraj bomo prejeli dovolj kalorij, da se bomo lahko lotili dela, še prej pa prebudili možgane. S sadno malico bomo telesu dovedli nekaj sladkorja, tekočine, vitamine in minerale. Ne pozabite spiti dovolj vode! Popoldne pa z lahkoto opravili z obveznostmi doma. Zdrava prehrana je ključ do zdravja celotnega telesa.

zdrava prehrana

Seveda poskrbimo tudi za kakšno manjšo pregreho, da nahranimo še duha, ki je izrednega pomena za naše psiho-fizično zdravje. Lahka večerja bo porok za to, da se naš prebavni sistem ponoči ne bo mučil s predelavo težke hrane in bomo zjutraj vstali utrujeni čeprav bomo celo noč spali. Zapomnite si, če dela prebavni sistem, dela celo telo namesto, da bi počivalo.

Voda za boljše počutje

Človek naj bi po mnenju raziskovalcev dnevno vnesel v telo 2-3 l vode in sicer v različnih oblikah. 1-2 l/dan v obliki navadne pitne ali mineralne vode, 0,5-0,75 l/dan vode, ki se nahaja v živilih (zelenjava vsebuje do 95 %, meso pa do 75 % vode). Nekje okrog 0,5 l vode nastane v telesu kot stranski produkt oksidacijskih procesov. V primeru, da gre za ekstremne vremenske razmere (poletna vročina) ali telesne napore (maratonci, kolesarji), pa je potreba po vodi kar nekajkrat večja.

Več o vodi in potrebi po njej si preberite TULE