Kaj jesti spomladi?

Zdrava prehrana

kaj jesti spomladi

Pomlad je pošteno potrkala na naša vrata, sonce boža naše čute, brbončice pa ne želijo več okušati kislega zelja, repe in druge “zimske” hrane.

Prijetno pomladno vreme nas vleče iz naših brlogov. Tisti nekoliko bolj leni se odpravimo na sprehode v naravo, dihat svež zrak v bližnji gozdiček, bolj aktivni del prebivalstva pa iz omar potegne športne copate, teniške loparje in kolesa. Gre za krog navad, ki jih privzgojimo skozi življenje, prav tako kot tudi spremembe na jedilnem listu.

Kaj je spomladanska hrana?

Že babice so nas učile, da je potrebno jesti sadje in zelenjavo, ki trenutno raste na vrtovih in v sadovnjakih, kot tudi hrano pripravljeno iz sezonskih živil. Če za zimo velja, da je dobro seči po kislem zelju, repi, … pa so spomladi na naših krožnikih dobrodošli regrat, šparglji, čemaž in podobno.

Večja količina sonca in manj oblačil poskrbijo za večji odmerek vitamina D ?, ki ključno vpliva na naše počutje. Počasi preženemo klasično zimsko depresijo in se s pozitivnimi mislimi zazremo v prihodnje dneve, tedne in mesece. Seveda ostanejo z nami še preko zime nabrani kilogrami, katerih pa se bomo znebili tako ali drugače.

regrat v solati

Rekreacija in brezplačno nabiranje živil

Hoja, tek, kolesarjenje in drugi športi bodo vsekakor poskrbeli za našo optimalno pripravljenost na poletne mesece, kot tudi ustrezna prehrana. Regrat je izjemen vir vitaminov C, A, vitaminov B kompleksa in nekaterih drugih. Pravimo mu filter za jetra saj nanje deluje očiščevalno. Odličen je predvsem v solati s trdo kuhanimi jajci, ali kuhanim krompirjem. Je odličen vir vlaknin, ne skopari pa niti z minerali v obliki kalcija, železa, kalija in magnezija.

Tudi čemaž spada v rubriko “brezplačnih” in je na voljo v kombinaciji s sprehodom v naravo. Gre za rastlino, ki ob zaužitju z okusom močno spomni na česen, zato mu tudi rečemo “divji česen”. Ima pa to slabost, da je izredno podoben strupenemu podlesku, ki pa nikakor ni dober za naše zdravje. Na žalost gre tudi za krivca v mnogih primerih, ki se končajo na centru za zastrupitve zato PREVIDNO!

Spomladi naj se na vašem krožniku vsekakor znajdejo še brokoli, šparglji in radič.

osvežilne pijače Limonada z jagodami recept

Limonada z jagodami

Za osvežilno pijačo pa si vsekakor pripravite vedno odlično in vitamina C polno, okusno limonado. Te nikar ne sladkajte. Vsaj ne s sladkorjem. Če že ne morete piti povsem nesladkane limonade lahko v njej z nekaj truda raztopite žlico medu, ali pa še bolje, vanjo zamešate nekaj strtih jagod, ki bodo pijači dodale sladkost in izjemno aromo.

Aha saj res! Pripravite si ? jagodno limonado po TEM receptu!