Kako preprečiti izpadanje las?

Lepota in Zdravje

Kako preprečiti izpadanje las

Izpadanje las je zagotovo tema zaradi katere marsikoga med nami pošteno zmrazi. A zakaj do izpadanja las sploh pride in kako ga preprečiti?

Seveda je precej tega odvisno tudi od samega razloga izpadanja las. Nekaterim ljudem lasje prekomerno izpadajo že na genetski osnovi, spet druge izpadanje las prizadene zaradi kakšne bolezni.

Oče plešast sinovi tudi

izpadanje las

Izpadanje las in plešavost

Velikokrat opazimo, da so v neki družini vsi moški deležni “prekletstva” izpadanja las. In ne le to, da jim je plešavost dejansko položena že v zibko, celo oblika plešavosti je v posamezni družini zelo podobna. Velikokrat tako vidimo družino v kateri je plešast dedek, njegov sin in tudi vnuki, ko enkrat pridejo v zrela leta. Pri tem pa ne smemo pozabiti dedkove in očetove brate.

Če je oče plešast še ni nujno, da bo sin tudi

Ni pa nujno, da je vedno tako. Lahko se pripeti, da oče na glavi nima prav nič las, pa se njegovemu sinu to ne bo pripetilo, kot velja tudi obratno, zato se ni potrebno zanašati samo na svoje prednike. Lasje izpadajo zaradi številnih vzrokov zato je potrebno biti še kako pozoren ko/če pride do tega.

Z izpadanjem las imajo težave tudi ženske

Čeprav bi kdo dejal, da je plešavost v domeni moških, pa temu seveda ni tako. Z izpadanjem las se bori tudi nežnejši spol, katerega pa to seveda še nekoliko bolj

Izpadanje las pri ženskah

Izpadanje las pri ženskah

prizadene. Izpadanje las morda ni smrtonosna bolezen, je pa vsekakor stanje, ki osebo lahko potisne v velikanske psihološke težave. Vemo pa, da se nekatere bolezni razvijejo prav na osnovi slabšega psihičnega zdravja.

Pri ženskah se pogosto pripeti večje izpadanje las v obdobju menopavze, pa tudi po porodu. Vsekakor je potrebno prve znake povečanega izpadanja las naznaniti svojemu zdravniku, ki bo temu primerno ukrepal. Navadno vas bo poslal na krvne preiskave, natančne preiskave hormonskega dogajanja v telesu, preiskave v zvezi z vitamini in minerali, ter podobno.

Kako preprečiti izpadanje las?

stres vpliva na pozitivne misli

Znebite se stresa in ne las

Ko pride do opaznega in prekomernega izpadanja las, si seveda želimo vse skupaj ustaviti in spraviti v normalo. Poleg obiska zdravnika, pa lahko veliko postorimo tudi sami. Znano je, da izpadanje las povzroča tudi prekomeren stres. Čeprav stres dandanes okrivimo že za praktično vsako bolezen, pa je povezava med njim in šopi lasmi na tleh neizbežna. Najsi gre za izpadanje ob samem umivanju las ali česanju (morda celo s prsti skozi lase), je dejstvo, da bo potrebno ukrepati.

Za začetek se skušajte zoperstaviti stresu in ga potisnite skozi izhodna vrata. Naslednji korak je zamenjava šampona. Pojdite v lekarno in prosite za nasvet glede tega, ter povejte kakšen tip las imate (masten-suh-mešan). Če vam bodo v laboratoriju odkrili minus nekaterih vitaminov in mineralov, kupite tudi ustrezne dodatke k prehrani, saj ni rečeno, da boste manko lahko nadomestili samo s prehrano.

Prekomerno izpadanje las pri otroku

Tudi otrokom lahko izpadejo lasje. Še posebej kadar se to pripeti dojenčkom, starše pograbi velika panika, a brez skrbi. Lasje bodo zrasli nazaj in v večini primerov

Prekomerno izpadanje las pri otroku

Prekomerno izpadanje las pri otroku

bodo ti še močnejši kot prejšnji. Je pa potreba pozornost kadar se izpadanje las pojavi pri starejših otrocih. Navadno gre sicer za težave z nepravilnim prehranjevanjem, lahko pa je posredi tudi slabokrvnost.

Avtor članka se tako lahko pohvali s precej nenavadno izkušnjo iz tega obdobja. Novorojenček, tako dolgih črnih las, da so v porodnišnici vsi zijali. Kasneje so lasje nenadoma izpadli in sledil je še večji šok. Zrasli so novi, povsem svetli lasje! Sprva blond, kasneje pa so pričeli temniti, postali sprva svetlo rjavi, da bi na koncu postali temno rjavi, skoraj črni, kakršni so še danes (z odtenkom sive hehe).

Izpadanje las zaradi različnih bolezni

Ena najbolj znanih na tem področju je seveda Alopecia areata (o bolezni na Wikipediji). Pri tej diagnozi gre za tako imenovano krožno izpadanje las, ki se pojavlja kar v šopih. Zjutraj je tako lahko vaš vzglavnik poln izpadlih las, enako se zgodi, ko si gremo s prsti skozi lase. Pri tej bolezni gre za zelo resno izgubo las, je pa dobra novica, da se ji je velikokrat moč postaviti po robu, če le dovolj hitro poiščemo zdravniško pomoč.

Žal to ne velja za vse primere, saj je sama bolezen še vedno misterij tudi za stroko, ki ne ve natančno zakaj do tovrstnih situacij prihaja. Včasih je kriv pretiran stres, drugič huda reakcija na katerega od alergenov, napačno prehranjevanje, kronično pomakanje določenih vitaminov in mineralov, ali pa denimo katera od strogih diet.

Sezonsko izpadanje las

Morda ste že opazili na tleh kopalnice, ali pa morda v postelji, da vam v določenem delu leta lasje močneje izpadajo kot sicer? Izpadanje las je sicer povsem naraven “protokol” vsakega človeka, saj na dan izgubimo do 200 las. A obstajajo meseci, ko se ta številka precej poveča, kljub temu pa ni nobene potrebe za paniko. Gre zgolj za sezonsko izpadanje las.

Nega las poleti

Nega las

Proti koncu poletja so naši lasje pošteno izčrpani, saj smo jih lep čas nesramno nastavljali žgočemu soncu, UV žarkom, jih namakali v kloru (bazeni) in v slani vodi na morju. Ob tem smo jih vsakodnevno pošteno zalivali z različnimi šamponi in rezultat je tu. Naveličani lasje zapuščajo našo glavo, a to ne pomeni, da bomo postali plešasti. Zamenjali jih bodo namreč novi.

Naša naloga je, da jih pri tem podpremo, nahranimo in tako pripravimo teren za zdravo rast. Tudi spomladi pa ne bo nič drugače, saj bo za nami obdobje hladnega vremena, snega, dežja in vetra. Na glavi bodo kape, na trenutke nam bo v glavo vroče, potem mraz, doma pa bomo lase izpostavili izjemno suhemu zraku, ki bo posledica kurilne sezone.

Nahranite in zaščitite svoje lase

Najboljša hrana za zdrave lase se skriva v beljakovinah, vitaminih in mineralih. Zelo priporočljivo je jesti mastne ribe, školjke, jajca in mlečne izdelke. Zelo dobrodošli so

hrana in maska za lase

Naredite avokadovo masko za lase

tudi različni oreščki, katerih naj bo za eno pest na dan. V orehih boste dobili tudi zajetne količine maščobnih kislin omega-3, potem je tu še vitamin B12, ki se prav tako nahaja v oreščkih, neoluščenem rižu in jajcih.

In ne pozabite na vodo! Pitje vode je še kako pomembno za vaše lase. Občasno jim lahko pripravite tudi kakšno naravno masko (denimo avokadovo), agresivne šampone pa zamenjajte s kakšnimi bolj prijaznimi. Posebna nega las je še kako pomembna konec poletja in spomladi. Za svoje zdravje je vsekakor dobro dati kakšen € več. Osebe ki se že srečujejo z izpadanjem las si lahko pomagajo z rednim pitjem pravega zelenega čaja, ki revitalizira lasne folikle in stimulira ponovno rast.

Trik: zeleni čaj lahko uporabite tudi kot balzam za lase!