Materinski dan je neformalni praznik, ko svojim ljubečim materam iz srca izrečemo zahvalo za vso njihovo ljubezen in požrtvovalnost

Pri nas materinski dan praznujemo 25. marca. Tako kot veliko drugih praznikov, je tudi materinski dan v naše kraje prišel iz ZDA, nekje po prvi svetovni vojni. To je dan, ko našim zlatim materam zaželimo vse lepo in se jim zahvalimo za vse kar vsak počnejo za nas. Pred drugo svetovno vojno je bil v ospredju bolj 8. marec, dan žena.

verzi za materinski dan

 

Radi imamo seveda oba starša, stare starše in sorodnike, a mama je tisti nosilni steber v družini, ki prenaša največ teže. Ne glede na vreme, počutje in druge obveznosti, so tam za svoje otroke. Vihtijo “rekvizite” v kuhinji, skrbijo, da je miza polna, oblačila oprana in, da naša življenja vsebujejo smisel. Ni je mame, ki za svojega otroka ne bi naredila prav vsega in enako bi moralo biti tudi na drugi strani.

Ne le na materinski dan

Skrbimo zanje, pomagajmo jim in povejmo, da jih imamo radi. V teh modernih časih nam vse prepogosto zmanjkuje časa. Odsotnost polnijo izgovori, ki so nemalokrat na mestu, a vseeno si vzemimo tisto nekaj malega, da jih obiščemo, opravimo kakšno malenkost namesto njih, ali pa jih samo spravimo v dobro voljo s svojo prisotnostjo.

Naše mame si to več kot zaslužijo. Njihov iskren nasmeh na obrazu nam že od malih nog pomeni vse. Prežene vse naše skrbi, z objemom pa da vedeti, da nam nihče nič ne more. Brez besed vemo kaj želi povedati. Takrat nič drugega kot to, da so vesele, da smo tam.

Verzi za materinski dan

Nič-koliko je besedil na to temo, prav priljubljeni pa so tudi verzi za materinski dan. Ena lepših pesnitev je vsekakor tista, mojstra rim, Toneta Pavčka.

Mama je ena sama

Mama je ena sama,
prva radost je mama,
prvi spev nina-nana,
prva beseda: mama!

Dajmo vse rože mami,
dajmo vsa sonca mami,
pesem, ki v nas se drami,
dajmo, zapojmo mami:

naj ne ostane brez mame
nihče na širnem svetu,
naj žive naše mame,
mame – najlepše na svetu!
 – T. Pavček –