Jajca in rok uporabe

Zdrava prehrana

Jajca rok uporabe

Učili so nas, da se s hrano in njihovim rokom trajanja ni za igrati. Še posebej ne z jajci!

Ste tudi vi med tistimi, ki nikakor ne marate zavreči hrane v smeti, po drugi strani pa vas je strah uporabiti živila, ki jim je potekel rok uporabe? Niste edini. Pa ste vedeli, da je veliko živil kljub poteku roka uporabe, še vedno užitnih? Tudi jajca, ki bodo kmalu v živopisnih različicah okrasila naše domove na veliko noč.

jajca za veliko noč

Pri jajcih za veliko noč je rok uporabe še kako pomemben.

Najmanj do roka uporabe

Takšen napis srečamo na živilih, ki nimajo specifično določenega roka uporabe. To pomeni, da so uporabna najmanj do datuma odtisnjenega na embalaži, v resnici pa še precej dlje. A zakaj potem sploh rok in kako vedeti koliko časa lahko takšno živilo še uporabljamo? Ko na embalaži zagledate napis “Uporabno najmanj do:” to pomeni, da je to tistega datuma zagarantirana najvišja kakovost izdelka.

Torej vsi vitamini in svežina okusa, ter tako dalje. Po tem datumu pa lahko živilo izgubi nekaj malega na kvaliteti ali okusu, kar pa še ne pomeni, da je neužitno in ga je potrebno vreči v smeti. Seveda pa je potrebno pri tem poskrbeti za ustrezno shranjevanje živila (hladilnik, skrinja) in po odprtju in pred zaužitjem preveriti barvo in vonj.

Jajca so uporabna tudi po roku uporabe

Če nas je strah katerega živila in njegove uporabe po določenem roku, so to vsekakor jajca. Rok uporabe jajc je zapisan na embalaži, a je potrebno vedeti, da gre za rok, ki ni končen, oziroma strogi razsodnik tega kdaj bodo jajca romala v koš. Verjetno ste opazili, da jajca v trgovini shranjujejo na policah sobne temperature?

Rok na embalaži velja prav za takšen način shranjevanja jajc. V kolikor bi jajca shranili v hladilnik, bi jim na ta način podaljšali rok uporabnosti za kar nekaj tednov. Ampak, še vedno v glavi ostaja zakoreninjen dvom.

Kako vedeti, da je jajce še užitno?

Najbolj preprost za preizkus, ki vam bo povedal ali je jajce še užitno ali ne je naslednji. Napolnite kozico, ali manjšo posodico z vodo in vanjo položite jajca. Če jajce “sedi” na dnu, pomeni, da je še sveže. Če se rahlo privzdigne, a se še vedno dotika dna posode, je še  užitno, a morda nekoliko manj bogato s svojimi običajnimi sestavinami. Če jajce splava na površje, ga vsekakor brez slabe vesti vrzite proč. To namreč pomeni, da je vanj vdrl zrak, zaščitna tekočina pa je izhlapela skozi lupino.

Preizkus užitnosti jajc

Shranjevanje jajc

Kot rečeno, lahko jajca hranimo na sobni temperaturi, a v tem primeru sledite roku uporabe na embalaži. Jajcem pa rok trajanja močno podaljšamo, če jih shranimo v hladilnik. Pri tem pazimo, da jajca niso nameščena v vrata hladilnika ali na mestu, ki je najbolj na “prepihu” pri odpiranju vrat. Najbolje, da jim namenite srednjo polico hladilnika. Na ta način boste jajcem podaljšali rok trajanja za 3 do 5 tednov!

Jajcem namreč najbolj škodijo intenzivne spremembe v temperaturi. Jajc nikoli ne umivajte z vodo čeprav so morda malce umazana in celo okrašena s kakšnim perescem. To je zgolj znak, da bodo zdržala vsaj tako dolgo kot pravi datum na embalaži. Jajca namreč ščiti lupina, ki je dokaj porozna, pod njo pa hranilni obrok ščiti še membrana. Z vodo to ravnovesje porušimo in dovolimo bakterijam prost vstop skozi lupino.

Tako, upamo, da smo vam pomagali razbliniti dvome o tem kako oceniti kakovost jajca in rok trajanja.

Preverite še:

Kako pripraviti popolna mehko kuhana jajčka?

Kako dolgo kuhati trdo kuhano jajce?

Kako najlažje olupiti trdo kuhana jajca?